Jednoduché, rýchle a veľmi chutné jedlo, ktoré podávam ako prílohu k mäsu alebo ako samostatné jedlo na ľahkú večeru.
Potrebujeme:
- 800 g zemiakov
- 2 hlávky červenej cibule
- 200 g kyslej smotany
- 100 g syra ementál
- 1 vetvička tymianu
- 20 g masla,
- pol pohára bieleho vína,
- soľ,
- čierne korenie
Postup:
1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Nakrájané zemiaky vložíme do misky so studenou vodou, aby nestmavli. Obe cibule ošúpeme a nakrájame na kocky.
2. Potom na nepriľnavej panvici rozpustíme 10 g masla, pridáme cibuľu a štipku soli. Cibuľu jemne opečieme 5-6 minút, kým nezmäkne.
3. Formu na pečenie s rozmermi 26×26 cm vymastíme zvyšným maslom. Formu naplníme striedaním vrstiev zemiakov, cibule, nastrúhaného ementálu a kyslej smotany, pričom každú vrstvu zemiakov osolíme a okoreníme a posypeme tymianom.
4. Všetko zalejeme vínom, formu prikryjeme alobalom a pečieme 35 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom odstránime alobal, zvýšime teplotu na 200 °C a pečieme ďalších 20 minút, alebo kým povrch zemiakov nezozlátne.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho na Facebooku!
Zdroj: recepti365.com