Chutné gratinované zemiaky s červenou cibuľou

Gratinované zemiaky s cibuľou
Gratinované zemiaky s cibuľou

Jednoduché, rýchle a veľmi chutné jedlo, ktoré podávam ako prílohu k mäsu alebo ako samostatné jedlo na ľahkú večeru.

Potrebujeme:

  • 800 g zemiakov
  • 2 hlávky červenej cibule
  • 200 g kyslej smotany
  • 100 g syra ementál
  • 1 vetvička tymianu
  • 20 g masla,
  • pol pohára bieleho vína,
  • soľ,
  • čierne korenie

Postup:

1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Nakrájané zemiaky vložíme do misky so studenou vodou, aby nestmavli. Obe cibule ošúpeme a nakrájame na kocky.

2. Potom na nepriľnavej panvici rozpustíme 10 g masla, pridáme cibuľu a štipku soli. Cibuľu jemne opečieme 5-6 minút, kým nezmäkne.

3. Formu na pečenie s rozmermi 26×26 cm vymastíme zvyšným maslom. Formu naplníme striedaním vrstiev zemiakov, cibule, nastrúhaného ementálu a kyslej smotany, pričom každú vrstvu zemiakov osolíme a okoreníme a posypeme tymianom.

4. Všetko zalejeme vínom, formu prikryjeme alobalom a pečieme 35 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom odstránime alobal, zvýšime teplotu na 200 °C a pečieme ďalších 20 minút, alebo kým povrch zemiakov nezozlátne.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho na Facebooku!

Zdroj: recepti365.com


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *