Skvelý dezert ktorý ohúri každého! Ľahké a nadýchané šišky, poliate bielou čokoládou a bohato plnené kokosovým krémom. To musíte vyskúšať!
Potrebujeme na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 500 g polohrubej múky
- 1 ČL soli
- 4 dl mlieka
- 80 g čerstvého droždia
- 8 žĺtkov
- 100 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 60 ml oleja
- strúhaná citrónová kôra
- 2 PL rumu
Potrebujeme na polevu:
- 300 g bielej čokolády
- 30 ml oleja
Potrebujeme na ozdobenie:
- kokosová múka, drvené mandle
Potrebujeme na rafaelo krém:
- 350 ml mlieka
- 150 ml sladkej smotany
- 4 žĺtky
- 70 g cukru
- 45 g kukuričného škrobu
- 150 g bielej čokolády
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 100 g strúhaného kokosu
- 300 g šľahačkovej smotany
Postup:
1. Preosejte obe múky do veľkej misy a uprostred urobte jamku. Nasypte soľ pozdĺž okraja tak, aby nespadla do jamky.
2. Pripravte kvások: zohrejte 1 dl mlieka, do teplého pridajte droždie a lyžicu cukru. Dobre premiešajte. Nalejte kvások do jamky, ktorú ste urobili v múke a nechajte ho kysnúť.
3. Zvyšné mlieko zmiešajte so žĺtkami, zvyšným cukrom, olejom, rumom a citrónovou kôrou. Keď bude kvások vykysnutý, nalejte zmes mokrých prísad do jamky v múke a všetko spolu zamiešajte. Cesto vyklopte na pracovnú dosku a dôkladne vymieste tak, aby bolo mäkké a pružné.
4. Vymiesené cesto vložte späť do misy a zakryte ho vlhkou kuchynskou utierkou. Cesto necháme kysnúť najmenej hodinu.

Tip: Na prípravu kysnutého cesta musia mať všetky ingrediencie izbovú teplotu, zlepšíte tak jeho kysnutie.
5. Vykysnuté cesto rozdeľte na 70 g kúsky a vymieste z nich šišky. Musia byť dokonale hladké a bez trhlín. Položte ich na dosku a nechajte znovu kysnúť najmenej 45 minút.
6. Medzitým zohrejte olej na 170 °C. Do panvice alebo hrnca nalejte aspoň 3 centimetre oleja. Potom opatrne vkladáme vykysnuté šišky hornou stranou do horúceho oleja a panvicu zakryjeme pokrievkou. Šišky vyprážame asi 3 – 4 minúty z každej strany, alebo kým nie sú krásne hnedé. Keď ich otočíme, panvicu už nezakrývame pokrievkou.
7. Usmažené šišky vyberte z oleja a položte ich na papierovú utierku, aby absorbovala prebytočný tuk.
8. Pripravte polevu: čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a primiešame olej. Počkajte, kým vychladne na izbovú teplotu a šišky do nej namočíme z jednej strany. Čokoládu posypeme kokosovou múkou alebo drvenými mandľami a necháme stuhnúť.
9. Pripravte Rafaelo krém: v hrnci zmiešajte mlieko, sladkú smotanu, vaječné žĺtky, cukor, škrob a vanilkovú pastu. Zmes postavte na sporák a na miernom ohni za stáleho miešania povarte do zhustnutia.
10. Uvarený teplý krém nalejte na bielu čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda neroztopí. Pridajte strúhaný kokos a dobre premiešajte. Hotový krém zakryte potravinovou fóliou tak aby sa dotýkala krému a vložte do chladničky vychladnúť.
11. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte a jemne vmiešajte do studeného kokosového krému.
12. Pripravené šišky rozkrojte na polovicu. Rafaello krém preložte do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a stred šišiek bohato naplňte krémom. Zakryte odrezaným vrškom šišky.
Z uvedených surovín pripravíte približne 25 šišiek.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: okusno.je