Lahodné šišky s rafaelo krémom

Šišky s rafaelo krémom
Šišky s rafaelo krémom

Skvelý dezert ktorý ohúri každého! Ľahké a nadýchané šišky, poliate bielou čokoládou a bohato plnené kokosovým krémom. To musíte vyskúšať!

Potrebujeme na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 ČL soli
  • 4 dl mlieka
  • 80 g čerstvého droždia
  • 8 žĺtkov
  • 100 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 60 ml oleja
  • strúhaná citrónová kôra
  • 2 PL rumu

Potrebujeme na polevu:

  • 300 g bielej čokolády
  • 30 ml oleja

Potrebujeme na ozdobenie:

  • kokosová múka, drvené mandle

Potrebujeme na rafaelo krém:

  • 350 ml mlieka
  • 150 ml sladkej smotany
  • 4 žĺtky
  • 70 g cukru
  • 45 g kukuričného škrobu
  • 150 g bielej čokolády
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 300 g šľahačkovej smotany

Postup:

1. Preosejte obe múky do veľkej misy a uprostred urobte jamku. Nasypte soľ pozdĺž okraja tak, aby nespadla do jamky.

2. Pripravte kvások: zohrejte 1 dl mlieka, do teplého pridajte droždie a lyžicu cukru. Dobre premiešajte. Nalejte kvások do jamky, ktorú ste urobili v múke a nechajte ho kysnúť.

3. Zvyšné mlieko zmiešajte so žĺtkami, zvyšným cukrom, olejom, rumom a citrónovou kôrou. Keď bude kvások vykysnutý, nalejte zmes mokrých prísad do jamky v múke a všetko spolu zamiešajte. Cesto vyklopte na pracovnú dosku a dôkladne vymieste tak, aby bolo mäkké a pružné.

4. Vymiesené cesto vložte späť do misy a zakryte ho vlhkou kuchynskou utierkou. Cesto necháme kysnúť najmenej hodinu.

Tip-pre-vas_1

Tip: Na prípravu kysnutého cesta musia mať všetky ingrediencie izbovú teplotu, zlepšíte tak jeho kysnutie.

5. Vykysnuté cesto rozdeľte na 70 g kúsky a vymieste z nich šišky. Musia byť dokonale hladké a bez trhlín. Položte ich na dosku a nechajte znovu kysnúť najmenej 45 minút.

6. Medzitým zohrejte olej na 170 °C. Do panvice alebo hrnca nalejte aspoň 3 centimetre oleja. Potom opatrne vkladáme vykysnuté šišky hornou stranou do horúceho oleja a panvicu zakryjeme pokrievkou. Šišky vyprážame asi 3 – 4 minúty z každej strany, alebo kým nie sú krásne hnedé. Keď ich otočíme, panvicu už nezakrývame pokrievkou.

7. Usmažené šišky vyberte z oleja a položte ich na papierovú utierku, aby absorbovala prebytočný tuk.

8. Pripravte polevu: čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a primiešame olej. Počkajte, kým vychladne na izbovú teplotu a šišky do nej namočíme z jednej strany. Čokoládu posypeme kokosovou múkou alebo drvenými mandľami a necháme stuhnúť.

9. Pripravte Rafaelo krém: v hrnci zmiešajte mlieko, sladkú smotanu, vaječné žĺtky, cukor, škrob a vanilkovú pastu. Zmes postavte na sporák a na miernom ohni za stáleho miešania povarte do zhustnutia.

10. Uvarený teplý krém nalejte na bielu čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda neroztopí. Pridajte strúhaný kokos a dobre premiešajte. Hotový krém zakryte potravinovou fóliou tak aby sa dotýkala krému a vložte do chladničky vychladnúť.

11. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte a jemne vmiešajte do studeného kokosového krému.

12. Pripravené šišky rozkrojte na polovicu. Rafaello krém preložte do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a stred šišiek bohato naplňte krémom. Zakryte odrezaným vrškom šišky.

Z uvedených surovín pripravíte približne 25 šišiek.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

Zdroj: okusno.je


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *