Čerešňový koláč. Fantastický koláč s neodolateľnou sladkokyslou chuťou!

Čerešňový koláč

Ak máte radi sladkokyslú chuť dezertov, musíte vyskúšať tento koláč.

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 150 g studeného margarínu/masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica kyslej smotany
  • 1 čerešňový kompót
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1,5 dl čerešňovej šťavy alebo vody
  • 1/2 balenia vanilkového pudingu
  • 50 g mandľových lupienkov (voliteľné)

Postup:

1. Zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a soľ.

2. Nakrájajte margarín alebo maslo na kocky a pridajte do múky. Maslo rozdrobte rukami, aby ste ho čo najlepšie spojili s múkou. Potom pridajte vajce a kyslú smotanu a cesto vymieste tak, aby sa všetky ingrediencie pekne spojili. V prípade potreby pridajte viac múky.

3. Cesto rozdeľte na dve časti a zabaľte ich do potravinovej fólie. Vložte jednu časť cesta do chladničky a druhú do mrazničky asi na pol hodiny.

4. Do hrnca pridajte čerešňový kompót, cukor, vanilkový cukor a 1 dcl čerešňovej šťavy, a zohrejte k varu. Vo zvyšku šťavy (0,5 dcl) rozšľahajte pol vrecka pudingu a nalejte ho k čerešniam a povarte ďalšie dve minúty.

5. Čerešňovú plnku nechajte mierne vychladnúť.

6. Cesto, ktoré bolo v chladničke, vyvaľkajte do kruhu na veľkosť tortovej formy s priemer 26 cm. Tortovú formu vymažte tukom a vložte vyvaľkané cesto tak, aby prekrývalo aj boky formy. Cesto zľahka popichajte vidličkou a rozotrite naň čerešňovú plnku.

7. Druhú časť cesta, ktorá bola v mrazničke, nastrúhajte na hrubom strúhadle a posypte ním čerešňovú plnku.

8. Koláč pečieme pri teplote 160 ° C asi 45 minút.

9. Ku koncu pečenia posypte vrch mandľovými lupienkami.

10. Upečený koláč nechajte vychladnúť a ozdobte práškovým cukrom.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho na Facebooku!

Zdroj: recepti365.com


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *