Ak máte radi sladkokyslú chuť dezertov, musíte vyskúšať tento koláč.
Potrebujeme:
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 150 g studeného margarínu/masla
- 100 g práškového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 polievková lyžica kyslej smotany
- 1 čerešňový kompót
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1,5 dl čerešňovej šťavy alebo vody
- 1/2 balenia vanilkového pudingu
- 50 g mandľových lupienkov (voliteľné)
Postup:
1. Zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a soľ.
2. Nakrájajte margarín alebo maslo na kocky a pridajte do múky. Maslo rozdrobte rukami, aby ste ho čo najlepšie spojili s múkou. Potom pridajte vajce a kyslú smotanu a cesto vymieste tak, aby sa všetky ingrediencie pekne spojili. V prípade potreby pridajte viac múky.
3. Cesto rozdeľte na dve časti a zabaľte ich do potravinovej fólie. Vložte jednu časť cesta do chladničky a druhú do mrazničky asi na pol hodiny.
4. Do hrnca pridajte čerešňový kompót, cukor, vanilkový cukor a 1 dcl čerešňovej šťavy, a zohrejte k varu. Vo zvyšku šťavy (0,5 dcl) rozšľahajte pol vrecka pudingu a nalejte ho k čerešniam a povarte ďalšie dve minúty.
5. Čerešňovú plnku nechajte mierne vychladnúť.
6. Cesto, ktoré bolo v chladničke, vyvaľkajte do kruhu na veľkosť tortovej formy s priemer 26 cm. Tortovú formu vymažte tukom a vložte vyvaľkané cesto tak, aby prekrývalo aj boky formy. Cesto zľahka popichajte vidličkou a rozotrite naň čerešňovú plnku.
7. Druhú časť cesta, ktorá bola v mrazničke, nastrúhajte na hrubom strúhadle a posypte ním čerešňovú plnku.
8. Koláč pečieme pri teplote 160 ° C asi 45 minút.
9. Ku koncu pečenia posypte vrch mandľovými lupienkami.
10. Upečený koláč nechajte vychladnúť a ozdobte práškovým cukrom.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho na Facebooku!
Zdroj: recepti365.com